«

»

JETRUN GROUP: Aplicatiile cogenerarii in contextul „European Green Deal”

Share

Producerea si utilizarea energiei genereaza peste 75 % din emisiile de gaze cu efect de sera din UE. Solutiile descentralizate de cogenerare pot contribui semnificativ la reducerea acestor emisii – in conformitate cu prevederile Pactului verde european in directia transformarii Europei intr-o societate neutra din punct de vedere climatic, cu o economie moderna, eficienta sub aspectul utilizarii resurselor si competitiva – in trei scenarii. Cogenerarea prezinta un avantaj tehnologic care ii permite sa fie cea mai buna completare a sistemelor de producere de energie regenerabila eoliana si solara: pornirea si modularea productiei cu un timp de raspuns foarte scurt.

 

Cele trei scenarii de utilizare a acestei tehnologii se prezinta astfel:

  1. Cogenerarea pe baza de biogaz in instalatii dedicate de producere

Transformarea deseurilor organice si a dejectiilor din zootehnie in biogaz si utilizarea biogazului in instalatii de cogenerare este o solutie perfect fezabila, deja implementata in Romania si pe scara larga in Europa. Solutia prezinta un dublu avantaj: producerea de energie electrica si termica neutra din punctul de vedere al emisiilor de carbon si rezolvarea prin fermentare anaeroba a problemei deseurilor organice de pe tot lantul zootehniei si productiei alimentare.

Investitiile majore in sistemele de fermentare anaeroba fac aceasta utilizare fezabila economic doar in contextul unui program guvernamental de sustinere, fie a investitiei initiale, fie prin bonusarea productiei de energie electrica.

  1. Cogenerarea pe baza de hidrogen

Cogenerarea pe hidrogen este cea mai recenta dezvoltare a acestei tehnologii si este avuta in vedere mai ales in asociere cu producerea de energie electrica in instalatii eoliene sau solare. In periodele din zi cand sursele de energie regenerabila functioneaza, o parte din productia electrica este utilizata pentru producerea de hidrogen prin electroliza. In perioadele in care sursele de energie regenerabila nu produc (noaptea sau atunci cand vantul scade in intensitate), hidrogenul stocat este utilizat pentru producerea de energie electrica pentru a compensa scaderea de productie.

  1. Cogenerarea pe baza de gaz natural

Desi gazul natural nu poate fi considerat o sursa „verde” de energie, este totusi vazut ca o sursa de energie „de tranzitie” pe drumul catre energie 100% regenerabila.

Cogenerarea pe gaz natural este cea mai buna metoda de utilizare a gazului, chiar in contextul cresterii accelerate a pretului (crestere in tandem cu cresterea pretului energiei electrice). Avantajul major al cogenerarii pe gaz natural il reprezinta eficienta agregata de 85-90% si disponibilitatea aproape instantanee a puterii necesare. Existenta retelei de alimentare cu gaz natural elimina si necesitatea de stocare a gazului.

Pentru toate cele trei solutii, utilizarea optima presupune si gasirea unui utilizator de energie termica in imediata apropiere pentru a utiliza cat mai mult din energia termica produsa in instalatiile de cogenerare. Utilizatorul poate fi un sistem centralizat de incalzire sau un consumator industrial din orice ramura.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 65

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/jetrun-group-aplicatiile-cogenerarii-in-contextul-european-green-deal/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.