«

»

ARACO: Construirea, impreuna, a unei Europe rezistente si durabile. Manifestul FIEC pentru actiune – Mandatul UE 2024-2029

Share

 

Reprezentand aproape 10% din PIB-ul UE si peste 13 milioane de locuri de munca, sectorul constructiilor serveste drept catalizator pentru alte industrii, incluzand aici energia, productia, materialele si serviciile. O industrie infloritoare a constructiilor va avea efecte de propagare pozitive asupra diferitelor alte sectoare, ducand la cresterea activitatii economice si la oportunitati pentru intreprinderile europene.

 

Cream locuri de munca, prosperitate si speranta pentru viitor.

 

Cu toate acestea, cresterea costurilor materialelor si a ratelor dobanzilor, inflatia si bugetele mai reduse ale gospodariilor, impreuna cu tensiunile geo-politice foarte puternice, creeaza o „furtuna perfecta”. Mai multe state membre se confrunta deja cu primele semne de scadere a activitatii de constructii, in special in sectorul constructiilor de locuinte.

 

Tranzitia verde este o oportunitate si, in acelasi timp, o urgenta, intrucat continentul european este martorul din ce in ce mai multor valuri de caldura, inundatii si alte evenimente meteorologice extreme. Sectorul constructiilor poate contribui, prin antreprenoriat si inovare, la crearea de orase si comunitati rezistente si la atenuarea schimbarilor climatice. Construirea de cladiri eficiente din punct de vedere energetic, trecerea la energie si resurse regenerabile si construirea unei infrastructuri durabile si rezistente la clima sunt cateva exemple ale modului in care industria constructiilor lucreaza in directia obtinerii neutralitatii climatice pana in 2050.

 

Succesul acestei tranzitii depinde de cat de bine functioneaza economia in ansamblu. Competitivitatea se bazeaza pe capacitatea companiilor de a reusi pe piata intr-un mod profitabil. Necesitatea unei piete unice puternice si care functioneaza bine nu a fost niciodata mai mare. Perspectivele viitoare de crestere economica vor necesita politici bine echilibrate care sa sprijine inovarea, sa creasca competentele, sa reduca barierele de pe pietele muncii si ale produselor si sa permita o mai buna alocare a resurselor.

 

Accesul garantat la materii prime in conditii competitive, proceduri eficiente de acordare a permiselor, o aprovizionare stabila cu energie care sa excluda combustibilii fosili si abordarea deficitului de competente vor fi cruciale pentru succesul nostru. Este necesar un cadru legislativ coerent, care sa echilibreze mai bine diferitele nevoi ale societatii si sa tina seama in mod adecvat de specificitatile sectorului constructiilor pentru a implementa eficient tranzitia ecologica la nivel national.

 

Pentru a sprijini o Europa rezistenta si durabila, sectorul european al constructiilor solicita urmatoarele masuri la nivelul UE:

 

  • Acces competitiv la resursele de productie. Energia, materiile prime, forta de munca si capitalul trebuie sa fie disponibile in conditii competitive. Acest lucru necesita consolidarea productiei interne, a ecosistemelor si a resurselor, si asigurarea unei diversitati de furnizori, in special acolo unde nu exista productie interna.
  • Un cadru legislativ favorabil afacerilor. In general, cadrul politic al UE trebuie sa sprijine antreprenoriatul si inovarea, investitiile si comertul. Toate initiativele politice noi trebuie sa fie practicabile si sa sustina cresterea economica si competitivitatea. Trebuie sa se asigure o mai buna coerenta si echilibru, in toate legislatiile, intre diferitele obiective politice. Tranzitia verde necesita, de asemenea, procese de autorizare mai rapide si mai echilibrate. Accentul ar trebui sa fie pe punerea in aplicare a Pactului verde la nivel practic, iar sarcina birocratica ar trebui redusa cat mai mult posibil, pentru a accelera semnificativ ritmul de executie a proiectelor.
  • Piete deschise si conditii de concurenta echitabile. Intreprinderile de toate dimensiunile, sectoarele si locatiile au nevoie de acces la piete cu conditii de concurenta echitabile in UE si la nivel global. Trebuie, de asemenea, sa intensificam eforturile de combatere a practicilor frauduloase si de stabilire a unui cadru care sa promoveze concurenta loiala.
  • O piata a muncii pe deplin functionala. Aceasta necesita mobilitatea fortei de munca, sisteme eficiente de invatare pe tot parcursul vietii si o anticipare imbunatatita a nevoilor viitoare de competente. Toate initiativele ar trebui sa vizeze cresterea atractivitatii si echilibrului de gen in sectorul constructiilor.
  • Respectarea dialogului social. In calitate de partener social sectorial al UE, recunoscut oficial pentru industria constructiilor si reprezentand angajatorii, FIEC crede in utilitatea unui dialog social sectorial, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, in care autonomia partenerilor sociali si principiile subsidiaritatii ar trebui intotdeauna respectate.
  • Facilitarea finantarii adecvate. Mai multe masuri legislative ale UE necesita un angajament financiar major pentru a fi implementate. Prin urmare, este necesar sa se asigure o finantare adecvata in cadrul bugetului UE. Ca masura pe termen scurt, flexibilitatea in aplicarea normelor privind ajutoarele de stat, desi de natura exceptionala si temporara, ar putea facilita finantarea infrastructurii si a locuintelor necesare, sustinand astfel proiecte industriale importante si sprijinind competitivitatea companiilor si regiunilor europene. Uniunea ar trebui sa promoveze un cadru de reglementare si fiscal stabil pentru a mobiliza capital pe termen lung din sectorul privat, pe langa finantarea publica, in scopul accelerarii tranzitiei ecologice.
  • Combaterea penuriei de locuinte si a saraciei energetice. Pietele imobiliare din Europa sunt supuse unei presiuni crescande, in timp ce cresterea costurilor energiei afecteaza si mai mult bugetele gospodariilor si puterea lor de cumparare. Prin urmare, este necesara o abordare cuprinzatoare a UE pentru a asigura locuinte la preturi accesibile si sustenabile. Renovarea locuintelor si a cladirilor poate contribui in mod deosebit la atingerea obiectivelor UE in materie de energie, inclusiv a celui privind combaterea saraciei energetice.
  • Investitii in infrastructura pentru tranzitia verde si digitala in Europa si nu numai. Energia, transporturile si infrastructura digitala a Europei trebuie modernizate pentru a atinge obiectivele tranzitiei duble. Acest lucru necesita investitii durabile in infrastructura in Europa si nu numai, sub umbrela Global Gateway Initiative.

.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 210februarie 2024, pag. 16

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/02/12/araco-construirea-impreuna-a-unei-europe-rezistente-si-durabile-manifestul-fiec-pentru-actiune-mandatul-ue-2024-2029/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.