«

»

OAR: Echilibrul de gen, diversitatea si incluziunea in arhitectura

Share

 

Architects’ Council of Europe (ACE) a lansat recent un nou material care promoveaza diversitatea, incluziunea si schimbarile necesare pentru un viitor mai echilibrat si mai promitator al profesiei: A/B/C: Echilibru de gen, diversitate si incluziune in arhitectura. Ghidul este un Apel la actiune adresat deopotriva organizatiilor si profesionistilor din domeniul arhitecturii si mediului construit, pentru a crea un mediu de lucru care sa respecte si sa incurajeze diversitatea si egalitatea de gen.

 

Task force ACE Femei in arhitectura

 ACE si-a asumat deschis aceasta misiune inca din 2018, cand a fost infiintat un task force numit Femei in arhitectura. Acesta avea ca scop dezvoltarea unor strategii noi si inovatoare pentru a echilibra decalajele de gen din profesia de arhitect.

„Obiectivul grupului de lucru este acela de a gasi mijloace pentru a pune capat decalajelor de gen in ceea ce priveste femeile arhitect – decalajul de vizibilitate, de remunerare, cu privire la stereotipuri si la valoarea contributiei”, spune Ursula FAIX, presedinta task force-ului ACE care a contribuit la realizarea ghidului.

Ulterior, in anul 2020 a fost publicata si o declaratie cu privire la politicile de gen, care sustine printre altele faptul ca diversitatea creste valoarea profesiei si a rezultatelor.

 

De la constientizare la actiuni si instrumente concrete

 A/B/C: Echilibrul de gen, diversitatea si incluziunea in arhitectura este realizat de ACE cu sprijinul Programului Europa Creativa al Uniunii Europene.

Presedinta ACE, Ruth SCHAGEMANN, descrie acest volum ca fiind „un set de instrumente conceput special pentru si impreuna cu cei/cele din arhitectura, pentru a promova egalitatea de gen, diversitatea, echitatea si incluziunea la locul de munca. Ofera cunostintele si indrumarile necesare pentru a promova eficient parcursul transformational catre organizatii si al unor practici de munca mai incluzive si responsabile”.

Misiunea acestui material este de a promova importanta echitatii de gen, a diversitatii din aceasta profesie si totodata invoca necesitatea unor locuri de munca si organizatii incluzive pentru viitoarea generatie de arhitecti. Totodata, este subliniata si responsabilitatea organizatiilor de a face modificarile necesare pentru a crea un spatiu sigur si incluziv pentru angajati.

 

Actiuni – Beneficii – Cultura organizationala 

Ghidul A/B/C este structurat in trei mari capitole: Actiuni, Beneficii si Cultura organizationala.

Sunt prezentate pentru inceput noua actiuni (Educate Yourself; Check your Biases; Listen, Amplify & Speak Up; Practice Inclusivity; Stand Up; Be a Leader; Drive Systemic Change; Track your Progress; Communicate Truthfully) ce vizeaza rezultatele asteptate, fiecare dintre ele formulata ca un indemn pentru cititori catre educatie, constientizarea prejudecatilor, deschidere si luarea atitudinii s.a.m.d.

 

Partea a doua a ghidului detaliaza, in oglinda, si cele noua beneficii – rezultat al actiunilor pozitive trecute in revista in capitolul anterior. Acestea sunt formulate in asa fel incat importanta lor pentru dezvoltarea organizatiilor si birourilor de arhitectura ca actori economici si sociali sa fie evidenta: castigurile sunt la capitole precum inovatie si solutionarea problemelor, valoare adaugata pentru clienti, rezilienta, mentalitate solida de crestere sau atragere si retentie a talentelor etc.

 

In capitolul rezervat Culturii organizationale sunt incluse trei interviuri cu personalitati din domeniul arhitecturii, care vorbesc despre felul care problematicile de gen, diversitate si incluziune sunt relevante si le influenteaza practica profesionala. Interviurile ii au drept protagonisti pe Eva M. ALVAREZ ISIDRO & Carlos J. GOMEZ ALFONSO (Gomez+ Alvarez arquitectes, Spania), Barbara HOLZER (de la Holzer Kobler Architekturen, Elvetia) si Marianne van LOCHEM (Arcadis, Amsterdam).

 

Ghidul poate fi consultat si descarcat (pdf, ENG) accesand https://oar.archi/wp-content/uploads/2024/03/ABC-guide-ENG.pdf 

 

A/B/C: Echilibru de gen, diversitate si incluziune in arhitectura reprezinta nu doar un manual sau un ghid practic, ci un apel la actiune si o pledoarie pentru schimbare in domeniul arhitecturii. Acest volum reprezinta in prezent o voce puternica in contextul promovarii echitatii de gen, diversitatii si incluziunii in profesie si nu numai – ceva crucial pentru modelarea viitorului arhitecturii si al comunitatilor. A/B/C nu doar identifica problemele, ci ofera si instrumente pentru implementarea schimbarilor necesare. Prin aceasta initiativa, ACE subliniaza faptul ca echitatea de gen, incluziunea si diversitatea nu sunt doar idealuri si cuvinte fara substanta, ci componente esentiale pentru o profesie in continua evolutie si pentru schimbarile socio-economice si de mediu puternic resimtite in prezent de catre noi toti.

Conform celui mai recent Studiu Sectorial ACE, in Europa creste constant numarul femeilor arhitect si in acelasi timp se inregistreaza o scadere a decalajului de remunerare dintre femei si barbati in profesie.

 

Angajamentul de durata al UIA fata de egalitatea de gen

 In 2017, Adunarea UIA de la Seul, Coreea de Sud, a adoptat Politica privind egalitatea de gen in arhitectura. Acest document de referinta recunoaste rolul vital pe care femeile arhitect il joaca in modelarea mediului nostru construit si subliniaza necesitatea de a aborda diferenta de gen persistenta.

Dupa cum se afirma chiar in politica, „UIA isi propune sa promoveze cultura incluziunii in profesie si recunoaste ca disparitatea de gen in profesia de arhitect trebuie abordata cu seriozitate”. Desi s-au facut progrese, femeile arhitect raman subreprezentate.

Politica UIA privind egalitatea de gen merge dincolo de simpla recunoastere. Ea serveste drept cadru practic pentru sectiile membre din intreaga lume, si prezinta un set de principii menite sa demonteze barierele si sa asigure accesul echitabil la oportunitati pentru femeile arhitect. Aceste principii cuprind roluri de conducere, remunerare si conditii de munca egale, reprezentare in cadrul guvernarii si al organizatiilor profesionale si acces la resurse de dezvoltare profesionala.

Prin promovarea acestor obiective, UIA aspira sa cultive o profesie de arhitectura cu adevarat incluziva. Ne imaginam un viitor in care femeile arhitect isi pot atinge potentialul maxim si pot contribui cu perspectivele si talentele lor unice la proiectarea unui mediu construit mai bun pentru toti. UIA ramane un sustinator ferm al acestei viziuni, lucrand alaturi de sectiile sale membre pentru a o transforma in realitate.

 

DIVERSITATEA DE GEN SI ECHITATEA IN ARHITECTURA IN ROMANIA

 

Problematica diversitatii de gen si a incluziunii este abordata anual si in Raportul SiOAR – o analiza a pietei de arhitectura si constructii din Romania a Ordinului Arhitectilor. Din cel mai recent dat publicitatii Raport SiOAR aflam, de pilda, ca ponderea femeilor in profesie este in crestere constanta in ultimii ani, ajungand la 49 % la nivelul anului 2022.

De asemenea, tendinta de crestere a ponderii femeilor in profesie pare sa se confirme si in ce priveste urmatorii ani, 63% dintre stagiarii inscrisi in OAR in 2022 fiind femei.

Pe de alta parte, analiza distributiei contractelor dupa forma de exercitare a profesiei si genul membrilor arata ca, in general, barbatii ocupa mai des functii de conducere (63% sunt asociati, la nivel national) in timp ce ponderea femeilor salariat este considerabil mai mare (51%) decat cea a barbatilor din aceeasi categorie de varsta (37%).

Raportul SiOAR reprezinta un efort concertat al comunitatii arhitectilor si un exemplu de colaborare interdisciplinara pentru a aduce la lumina datele esentiale privind investitiile in domeniul arhitecturii si constructiilor. Acesta reuneste o colectie unica de informatii detaliate, extrase cu rigurozitate din Sistemul Informatic al OAR (SiOAR), completand astfel sursele nationale de date statistice ale domeniului constructiilor, inclusiv cele colectate de Institutul National de Statistica.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 211 – martie 2024, pag. 28-29

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/03/18/oar-echilibrul-de-gen-diversitatea-si-incluziunea-in-arhitectura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.